کامپیوتر یکی از اجزای اصلی در زندگی بشر است. هر اندازه در زمینه کامپیوتر و بخش های سخت افزار و نرم افزار آگاهی داشته باشید باز هم نکاتی برای یادگیری وجود دارد. کامپیوتر از اجزای مختلفی تشکیل شده است.فعالیت منسجم و منظم این شبکه ما را قادر به انجام کارهایی کرده که پیش از اختراع کامپیوتر شبیه به افسانه بود. دانستن کارایی و عملکرد قطعات کامپیوتر برای درک نقش هر یک از اجزای این ابزار مهم است. نقص در هریک از قطعات سبب اختلال در کل فعالیت این سیستم می شود. قطعات کامپیوتر در دو دسته سخت افزاری (هارد، رم، گرافیک و …) و نرم افزاری دسته بندی می شوند. در ادامه به اختصار به معرفی قطعات کامپیوتر می پردازیم:
کیس
یکی از اولین قطعات کامپیوتر است که در روند خرید باید به آن دقت داشته باشید. کیس است به عنوان محافظ سخت افزارها عمل می کند. اگر سخت افزارها وجود نداشته باشند کیس بی فایده خواهد بود. مدل جدیدی از کیس ها با نام مینی کیس به بازار عرضه شده است.
مادربورد/ motherboard
صفحه ای بزرگ و دارای اسلات های متعدد است. دلیل وجود اسلات ها، قرارگیری سایر قطعات کامپیوتر روی این قسمت است. هر بخش در درون و بیرون کامپیوتر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به مادربورد متصل می شود.
سی پی یو / CPU
پردازش اطلاعات دریافتی از سایر قطعات کامپیوتر در این قسمت انجام می شود. هر اطلاعاتی به محض ورود به کامپیوتر به این بخش می آید به همین دلیل این قسمت مغز کامپیوتر نامیده می شود.
پاور/ Power
برق رسانی به قسمت های مختلف، وظیفه این بخش است. این قسمت بوسیله کابل هایی از برق شهری برای راه اندازی کامپیوتر استفاده می کند. کار با این قسمت آغاز می شود و اختلال در این قسمت به معنی عدم فعالیت سایر قطعات کامپیوتر است.
رم/ RAM
جابجایی اطلاعات را به عهده دارد. ارتباطی مستقیم بین سرعت رم و عملکرد سیستم وجود دارد یعنی هر چه سرعت رم بالاتر باش عملکرد سیستم سریعتر است.
هارد / hard
محل ذخیره اطلاعات در کامپیوتر هارد است. همه اطلاعات در این قسمت دسته بندی می شوند تا شما بتوانید در مواقع دلخواه به آنها دسترسی داشته باشید. در میان قطعات کامپیوتر، هارد از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا نقص آن به معنی از بین رفتن اطلاعات یا زحمات شما است.
کارت صدا/ sound card
زمانی که شما یک فایل صوتی پخش می کنید، سی پی یو اطلاعات را دریافت و به کارت صدا منتقل می کند. سپس کارت صدا آنها را به اسپیکر منتقل می کند. در نتیجه وظیفه تبدیل و انتقال فایل های صوتی بر عهده این قسمت است.
کارت گرافیک/ graphic card
تمام اطلاعات قابل مشاهده به این بخش کامپیوتر وارد می شوند سپس شما قادر به دیدن آنها می شوید. نقش مهم این قسمت در اجرای بازی های کامپیوتری و بسیاری از نرم افزارها مشخص می شود. البته قابل تعویض بودن قطعات کامپیوتر سبب شده امکان ارتقای کیفیت آنها برای شما وجود داشته باشد.
دی وی دی رام/ DVD Rom
در این قسمت شما قادر به انتقال اطلاعات بر روی سی دی یا دی وی دی خواهید بود.
سی دی درایو/ CD drive
اگر نرم افزار، بازی یا حتی اطلاعات شما بر روی سی دی باشد شما برای خواندن و نصب آنها باید از این بخش استفاده کنید.
نمایشگر یا مانیتور/ monitor
اطلاعات پردازش شده در همه قطعات کامپیوتر بر روی مانیتور به نمایش در می آیند. نمایشگر مانند تلویزیون است و در اندازه های مختلفی در بازار وجود دارد. اما مانیتورهای 15 اینچی کاربرد بیشتری دارند. مانیتورها در دو نوع تک رنگ و رنگی هستند. مدل تک رنگ تنها برای نمایش اطلاعات کاربرد دارد اما برای نمایش فیلم ها و … باید از مدل رنگی استفاده کرد. در انتخاب مانیتور باید دقت کنید که کارت گرافیک و نمایشگر سیستم شما از قدرت یکسان برخوردار باشند زیرا این دو قطعه تاثیر مستقیمی بر یکدیگر دارند به عنوان مثال اگر قدرت مانیتور از کارت گرافیک بیشتر باشد شما تصور ضعیفی خواهید داشت.
صفحه کلید و ماوس/ keyboard & mouse
پرکاربردترین قطعات کامپیوتر ماوس و کیبورد هستند. برای ورود اطلاعات باید از صفحه کلید یا کیبورد استفاده کنید که دارای دو نسل قدیم و جدید است. تفاوت نسل قدیم و جدید صفحه کلید در تعداد دکمه هاست. تعداد دکمه های نسل قدیم 101-102 بود اما در نسل جدید این تعداد بین 107 تا 114 می باشد.
برای باز کردن پوشه ها و سایر اطلاعات از ابزاری به نام ماوس استفاده می شود. ماوس انواع مختلف لیزری و ساچمه ای دارند.
پرینتر یا چاپگر/ printer
کنترل این دستگاه بر عهده کامپیوتر است و به منظور چاپ انواع اطلاعات و گزارشات حاصل از تعامل بسیاری از قطعات کامپیوتر استفاده می شوند. پرینترها دارای سه نوع لیزری، جوهرافشان و سوزنی می باشند. علاوه بر این به دو دسته رنگی و تک رنگ نیز تقسیم می شوند.
کارت شبکه
برای اتصال چند کامپیوتر و ایجاد یک شبکه می توان از این کارت استفاده کرد. نحوه اتصال کامپیوتر این کارت به دو صورت ستاره ای و خطی است.
کارت TV
مانند برخی دیگر از قطعات کامپیوتر دارای قابلیت نصب بر روی اسلات است و کامپیوتر را به پخش کننده شبکه های رادیو و تلویزیون تبدیل می کند. اما استفاده از این کارت با توجه به قیمت آن چندان قرون به صرفه نیست و فضای اطلاعات کامپیوتر را نیز اشغال می کند.
کارت I/O یا کارت ورودی خروجی
وظیفه تبادل اطلاعات را بر عهده دارد. جزو آن دسته از قطعات کامپیوتر است که بر روی اکثر مادربوردها نصب می شود. وسایل جانبی مانند ماوس، فلاپی درایو ، سی دی درایو و هارد درایو به این بخش متصل می شوند.
قلم نوری
دقیقا مانند قلم ساده است که تمام اعمال نوشتاری را در کامپیوتر انجام می دهد. در انتهای آن یک کابل وجود دارد که محل اتصال آن به سیستم است.
اسکنر
اطلاعات را به صورت عکس به سیستم منتقل می کند. دارای انواع مختلفی است. اطلاعات قابل انتقال از طریق اسکنر، انتقال امضا، عکسبرداری از کتاب، و انتقال گرافیک است. اطلاعات حاصل از این ابزار می تواند توسط سایر قطعات کامپیوتر پردازش یا خوانده شود تا کار به سرعت و آسانی انجام شود.
پلاتر
یکی دیگر از قطعات کامپیوتر پلاتر است. این قسمت نیز نوعی چاپگر است. که با استفاده از قلم های مخصوص برای طراحی های ساختمانی و معماری به کار می رود.